Besparen met nieuwe apparatuur

vaste-lastenIk heb dit ook al eens benoemd in mijn artikel over energie besparen, dat soms een investering ervoor zorgt dat u op termijn flink kunt gaan besparen. In dit artikel besparen met nieuwe apparatuur wil ik u nog wat voorbeelden geven, waar u met een (kleine) investering op termijn flink geld kunt besparen op uw vaste lasten en toch meer comfort heeft en gemak.

De Koelkast & Vriezer

Iedereen heeft deze wel staan en vaak staat deze er al vele jaren tot wel tientallen jaren, en word de koelkast pas vervangen als deze kapot gaat. Alleen niemand houd er rekening mee dat deze 24/7 draait en een van de grootste stroomvreters is in huis. LET OP! Als uw koelkast al meer dan 10 jaar oud is dan bent u eigenlijk een dief van uw eigen portemonnee aangezien de koelkasten van tegenwoordig een heeeeel stuk zuiniger zijn, wat u al snel tientallen tot wel honderd euro per jaar kan schelen. Tevens heeft u met de aanschaf van een nieuwe koelkast ook weer een nette, schone en moderne koelkast in huis waar u weer een paar jaar geen omkijken naar heeft.

Een vriezer is vaak nog erger! Veel huishoudens hebben vaak een koel/vries combinatie en daar geld bovenstaand verhaal ook op. Maar voor degene die een aparte vriezer hebben voor het gemak is het vaak nog schokkender wat u eigenlijk kwijt bent aan energiekosten. De mensen die de extra ruimte in de vriezer simpelweg nodig hebben is het ook zeker de moeite waard om eens te gaan meten wat deze vriezer aan verbruik heeft.

Maar voor degene die een extra vriezer hebben om te besparen op boodschappengeld door grote porties te koken en in te vriezen heb ik schokkend nieuws. Het is namelijk naar alle waarschijnlijkheid veel voordeliger om uw vriezer uit te zetten, iets meer kwijt te zijn aan boodschappen doordeweeks en dan nog steeds jaarlijks te besparen. Want een vriezer (zeker een oudere vriezer) heeft een bijzonder hoog energieverbruik waardoor uw energielasten echt een heel stuk hoger zijn.

Televisie

Mocht u nog een oude Plasma televisie hebben of zelfs nog een dik bakbeest van een televisie dan is het qua energieverbruik zeker de moeite waard om eens te gaan kijken naar een nieuwe televisie. Echter dit is wel afhankelijk van hoeveel u naar het kastje kijkt. Kijkt u een half uurtje tot een uurtje per dag dan is de terugverdientijd best wel lang en waarschijnlijk niet rendabel voor u. Kijkt u echter uren per dan naar de televisie dan is het de moeite waard om eens te gaan kijken naar een nieuwe televisie.

De nieuwste LCD televisies hebben namelijk een bijzonder laag energieverbruik en zijn helemaal niet meer duur. Voor iets meer dan 100,- heeft u al een LCD televisie met laag energieverbruik. Wilt u serieus besparen op het energieverbruik van uw televisie dan zou u eens kunnen kijken naar de OLED televisies, deze hebben echt een laag energieverbruik echter de prijzen van aanschaf zijn ook een heel stuk hoger waardoor de terugverdientijd niet rendabel is op dit moment. Maar als uw doel word om uw vaste lasten een stuk lager te krijgen, en u wilt uw energieverbruik terugdringen dan is dit misschien toch een optie voor u. En u krijgt er een bijzonder mooi beeld mee terug, zeker als u veel films kijkt kan een stukje comfort ook wel wat waard zijn.

Randapparatuur

U heeft vast wel eens van de term sluipverbruikers gehoord. Zo niet dan bij deze want een kostenpost die eigenlijk het meest eenvoudig terug te dringen is, zijn deze sluipverbruikers. Bekijk onderstaand lijstje maar eens en bespaar zo makkelijk tientallen euro’s per jaar zonder dat u een investering hoeft te doen.

 • Telefoonladers na gebruik UIT het stopcontact halen
 • Uw digitale ontvangers na gebruik helemaal uitzetten! (standaard gaan ze in een standby modus welke toch weer zo’n 10 euro per jaar aan energieverbruik kost).
 • Modems & routers uitzetten voor het slapen gaan (net zoals de digitale ontvangers blijven deze ook stroom verbruiken, en ze kunnen makkelijk uitgezet worden als u slaapt want dan zijn ze toch niet nodig).
 • Laptop & computers uitzetten na gebruik (veel mensen laten ze aanstaan omdat ze anders moeten wachten voordat deze opgestart is, maar zeker de computer verbruikt veel stroom).
 • Overige laders ook uit stopcontact (alles wat in een stopcontact zit verbruikt toch stroom, het is vaak niet veel maar alle beetjes helpen).

Bij veel zaken is het ook meten = weten. Als u serieus wilt gaan besparen op uw energielasten dan is het de moeite waard om een simpele meter te kopen. U kunt namelijk een soort stopcontact meter online bestellen, deze tussen het stopcontact en uw apparaat inzetten en zo het verbruik heel makkelijk aflezen. Als u dit verbruik zet tegenover uw energietarief dan kunt u zelf makkelijk uitrekenen of het de moeite waard is om deze te vervangen, en ook wat uw eventuele terugverdientijd is.

We kijken uit naar je idee├źn

   Laat een reactie achter

   Vaste lasten
   Logo